Animo-Antwerpen ziet huisdelen als oplossing voor hoge huurprijzen

Omdat veel jongeren vaak diep in hun buidel moeten tasten om een woning te kopen of te huren in de stad wil Animo-Antwerpen het "huisdelen" makkelijker maken.

Belga

Jongeren die de woonkosten willen drukken en daarom een huis willen delen, kunnen voortaan op zoek gaan naar lotgenoten op de website www.deeljehuis.be/antwerpen. Animo deed deze website woensdag cadeau aan schepen voor Huisvesting Erwin Pairon. "De afgelopen maanden heeft Animo-Antwerpen de proef op de som genomen door op zoek te gaan naar een betaalbare woning. Die zoekactie heeft weinig opgeleverd", zegt Eva Wuyts van Animo-Antwerpen. "Als jongere sta je in de kou als je na je studies en met je eerste loon alleen wil gaan wonen", aldus Wuyts. Vandaar dat Animo de budgetvriendelijke oplossing van het huisdelen wil aanmoedigen. "Het is niet alleen goedkoper, maar je gaat ook de vereenzaming tegen en je bespaart ruimte in de stad", meent Wuyts. Toch zijn er ook minder aangename kanten aan het huisdelen. "Als je vandaag de dag een huis wil delen, moet je voor de bewuste woning een bestemmingswijziging aanvragen.

Daarvoor heb je een bouwvergunning nodig. Als je dat niet doet en gewoon gaat samenwonen met een vriend of vriendin kan dat nadelige gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld een lagere uitkering krijgen als je werkloos wordt omdat je beschouwd wordt als een gezin", waarschuwt Wuyts.