Al eerder problemen met Antwerpse kermisattractie

De kermis- attractie Top Scan, waarin maandagnamiddag 19 mensen bijna twee uur vast zaten, had zaterdagavond al technische problemen. Het Antwerpse stadsbestuur onderzoekt de mogelijkheid om de kennis van noodprocedures te testen bij foorkramers.

GPD

Gerrie was zaterdag om 19u met haar 11-jarige dochter Charlotte op de Sinksenfoor. Na wat aandringen kreeg Charlotte de toelating van haar ouders om op de Top Scan te gaan. "Het duurde al lang voor de attractie in beweging kwam", zegt Gerrie. "Toen de Top Scan begon te draaien, zaten de mensen nog niet vast in de veiligheidsbeugels. Ik ben op de attractie geklommen om mijn dochter er weer af te halen, maar de aanwezige verantwoordelijke zei in het Frans dat er geen enkel probleem was. Ondertussen liepen twee mannen van Top Scan rond met werkmateriaal en waren ze aan de installatie bezig. De uitbaters wisten toen al dat er problemen waren."

Ook zondag deden er zich problemen voor met het beveiligen van de klanten. "Ik ben zaterdag op de attractie geklommen om mijn dochter er af te halen."

Fred Azaert, stedelijke plaatsmeester van de Sinksenfoor, zegt geen weet te hebben van eerdere defecten. Top Scan lag zaterdag wel stil omdat volgens de uitbater de attractie nog in opbouw was. Voor de exploitatie van zo'n attractie moet de eigenaar beschikken over een risico-analyse, een verzekeringsbewijs, een technisch en een stabiliteitsattest. Dat laatste wordt door de stad Antwerpen afgeleverd. Daarbij wordt niet alleen gekeken of de attracties stabiel zijn, maar ook of er bijvoorbeeld voldoende brandblusapparaten zijn. Top Scan was met alles in orde.

Antwerps veiligheidsschepen Dirk Grootjans (VLD) en schepen van Foren Luc Bungeneers (VLD) willen intussen de toewijzing van kermiskramen op de Sinksenfoor verscherpen. Grootjans denkt aan een praktische test van de kennis van de noodprocedures bij de bedieners. Daarnaast moet er altijd iemand aanwezig zijn die op de hoogte is van de techniek. De nieuwe voorwaarden hebben betrekking op attracties met beweegbare delen. Uit het rapport van de Antwerpse brandweer blijkt dat de aanwezige medewerkers van Top Scan maandag onvoldoende op de hoogte waren van de techniek van de attractie en de noodprocedures. De brandweer moest maandag zelf de handleiding raadplegen. Bovendien hebben de personeelsleden te lang gewacht met het alarmeren van de hulpdiensten.

Het kan nog wel even duren voor de attractie weer open gaat. De uitbater moet een nieuw technisch keuringsverslag voorleggen. Het stadsbestuur vraagt op zijn beurt een tweede mening. Daarna is het wachten op het groen licht van het schepencollege voor Top Scan weer begint te draaien.

"De problemen van maandag waren een samenloop van omstandigheden", zegt François Bodet, eigenaar van Top Scan. "Ik zat zonder wagen in Brussel door het overlijden van mijn moeder die dag. Mijn zakenpartner in Antwerpen geraakte in paniek. Hij voerde daardoor de noodprocedure niet correct uit. Toen ik eindelijk op de Sinksenfoor was, waren de mensen al aan het uitstappen." Dat er zaterdag al problemen zouden zijn geweest, komt volgens Bodet omdat de installatie nog aan het proefdraaien was. "Eigenlijk lieten we die avond te snel mensen op de Top Scan", zegt Bodet nu.