Turkse ex-premier Erbakan krijgt huisarrest

Het hof van beroep in Ankara heeft de vroegere leider van de Welvaartspartij en ex-premier van Turkije Necmettin Erbakan voor elf maanden onder huisarrest geplaatst wegens fraude met partijgelden en schriftvervalsing.

Belga

Dat heeft het persagentschap Anadolu woensdag gemeld. Erbakan werd in 2002 veroordeeld tot twee jaar en vier maanden gevangenisstraf, maar ging daartegen in beroep, waardoor hij tot vandaag een vrij man was. De 79-jarige Erbakan profiteert van een recente wet, die mensen boven een zekere leeftijd de kans geeft voor bepaalde misdaden hun straf thuis uit te zitten en niet in de cel. De Welvaartspartij kreeg in 1998 een vijfjarig verbod op politieke verklaringen opgelegd. De Turkse staat eiste ruim 1 biljoen Turkse lira of ruim 830 miljoen euro terug van de partij van Erbakan. De partijleiders sluisden het geld echter door naar hun regionale afgevaardigden.

Necmettin Erbakan kwam in juni 1996 als eerste islamitische regeringsleider aan de macht in Turkije. Door militaire druk moest hij het ambt van premier een jaar later weer laten voor wat het was.