Lizin verantwoordt ontvangst Dalai Lama

Print
Anne-Marie Lizin, voorzitter van de Senaat, heeft zaterdag benadrukt dat de Dalai Lama deze week werd ontvangen in zijn hoedanigheid van winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede.
De Chinese ambassadrice betreurde vrijdag dat de spirituele leider van Tibet officieel ontvangen werd door hoge politici.
De Dalai Lama werd deze week ontvangen in de Senaat, waar hij een toespraak hield, onder meer over de betrekkingen met China. "De receptie in de Senaat was georganiseerd voor een populaire Nobelprijswinnaar", benadrukt Lizin zaterdag.

De Chinese ambassadrice Zhang Qiyue zei vrijdag dat de ontvangst van de Dalai Lama in het parlement en in de ambtswoning van premier Guy Verhofstadt de relaties tussen België en China zouden kunnen schaden. "Ik betreur dat want de relaties met België zijn zeer belangrijk. Het bezoek van de Dalai Lama zou een negatieve impact kunnen hebben op de bilaterale relaties", aldus de ambassadrice, die niet wilde verduidelijken welke de mogelijke economische gevolgen kunnen zijn.
De woordvoerder van Verhofstadt herhaalde dat het bezoek van de Dalai Lama aan België een privébezoek was, op uitnodiging van het Yeunten Ling Bhoeddhistisch Instituut in Hoei en onder de verantwoordelijkheid van het Bureau du Tibet in Brussel.
Nu in het nieuws