IOC-voorzitter Rogge eist meer inspanningen van overheid tegen doping

Print
IOC-voorzitter Jacques Rogge wil dat nationale overheden meer ondernemen in de strijd tegen doping. Aan de Duitse krant Der Tagesspiegel am Sonntag zegt Rogge dat "de samenwerking met de overheid de sleutel is in de strijd tegen doping".
Volgens de Belg is doping een probleem dat de hele samenleving aanbelangt. "De strijd tegen doping is maar het topje van de ijsberg. Het moet samen met het drugsmisbruik in de samenleving bestreden worden", meent Rogge.
Het zijn dikwijls dezelfde criminele milieus die zowel drugs als doping verspreiden. Rogge eist daarom dat nationale overheden nagaan hoe ze met hun wetgeving daarop kunnen inspelen. Hij zou graag het bezit van anabole steroïden, zonder medisch voorschrift, strafbaar zien. "Op die manier kan de staat optreden tegen de smokkel van dopingproducten", aldus Rogge. "Wanneer je geen duidelijke wetgeving hebt, kan je dat niet stoppen." De IOC-voorzitter vindt ook dat vele landen uit de Caraïben, de voormalige Sovjet-Unie en China gemakkelijker reistoelatingen moeten verlenen aan buitenlandse dopingcontroleurs. De aanpak van doping op de Olympische Spelen in Turijn vond Rogge dan weer wel geslaagd. Toch had hij kritiek op de Italiaanse antidopingwet, die het toelaat om atleten strafrechterlijk te vervolgen. "Gedopeerde atleten zijn geen gevaar voor de maatschappij, in tegenstelling tot zij die doping verkopen."
Nu in het nieuws