Gratis passen De Lijn voor mensen met laag inkomen

Print
De Lijn en Toerisme Vlaanderen delen gratis dagpassen en vijfdagenpassen uit aan mensen met een bescheiden inkomen.
Daardoor kunnen ze gratis reizen op het hele net van de Vlaamse vervoersmaatschappij. Dat melden de bevoegde ministers Geert Bourgeois (N-VA) en Kathleen Van Brempt (sp.a) zaterdag. Eerst wordt het project aan zee getest.
Voor meer dan 300.000 Vlamingen is met vakantie gaan zo goed als onbetaalbaar. Vorig jaar hielp het Steunpunt Vakantieparticipatie van Toerisme Vlaanderen bijna 21.000 mensen met een laag inkomen op vakantie of daguitstap. Het Steunpunt ondersteunt en coördineert alles, ruim 340 toeristische partners in Vlaanderen zorgen voor de sociale tarieven.
Bijna de helft van deze reizigers kiest voor het openbaar vervoer. Het Steunpunt stelde echter vast dat de verplaatsingskost voor veel mensen die op vakantie willen gaan, vaak een reden is om de plannen toch op te bergen. Vandaar dat de hulp van De Lijn werd ingeroepen. Die stelt 20.000 dagpassen en 2.000 vijfdagenpassen ter beschikking.
Het project zal eerst proefdraaien met de vakantiegangers die nu al een zomervakantie geboekt hebben aan de Vlaamse kust. De focus op sociale vakanties aan de kust is geen toeval. Ruim driekwart van de betrokken gezinnen trekt naar de Vlaamse stranden. Ook voor groepen is het een populaire bestemming.
Nu in het nieuws