VN wil wereldwijd volgsysteem van wilde vogels

Print
In de strijd tegen vogelgriep wil de Food and Agriculture Organization (FAO) van de Verenigde Naties een systeem opzetten waarmee de migratiebewegingen van de wilde vogels wereldwijd gevolgd kunnen worden.
Dat moet een "snelle en cruciale" alarmering mogelijk maken, zo luidt het in een persbericht. De VN schat de kostprijs van dergelijk systeem op 6,8 miljoen euro.
"Communicatiesatellieten, een informaticasysteem en detectoren op de rug van de vogels zouden het mogelijk maken om hun bewegingen in 'real time' te volgen tijdens hun jaarlijkse migraties", aldus het agentschap dat zich binnen de VN bezig houdt met voedsel en landbouw.

"We hebben nu enkel een momentopname, terwijl we eigenlijk het volledige beeld moeten hebben", stelt Joseph Domenech, hoofddierenarts van de FAO. Het nieuwe systeem zou "een snel en cruciaal alarmsysteem vormen voor het ziekteverwekkende vogelgriepvirus".

Bij aanvang zouden duizenden vogels voor hun trek gevangen worden, zouden enkele vogels op de ziekte onderzocht worden, en zou een aantal een volgapparaatje opgespeld krijgen. Via radiobakens en satelliet kunnen specialisten wereldwijd de vogels dan volgen. "Mobiele ploegen kunnen, bij een positieve reactie, snel te weten komen waar de infectie plaatsvond en waar ze heen zou kunnen gaan."

De FAO gaat op zoek naar donoren om het systeem te financieren. De VN-organisatie en de World Organisation for Animal Health (OIE) hielden op 30 en 31 mei in Rome een conferentie over de rol van wilde vogels in de verspreiding van het vogelgriepvirus.
Nu in het nieuws