Artsensyndicaten uiten bedenkingen bij stemming korting specialist

Print
De Belgische Vereniging van Artsensyndicaten (BVAS) plaatst kanttekeningen bij de stemming over het ontwerp van koninklijk besluit dat een korting bij de specialist voorziet voor patiënten die eerst bij de huisarts zijn langsgeweest.
Voorzitter Marc Moens van de BVAS wijst er dinsdag op dat het Verzekeringscomité van het Riziv geen positief maar een "verdeeld" advies zal overmaken aan minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Rudy Demotte. "De in een eerste stemronde vereiste tweederde meerderheid werd gisteren/maandag niet bereikt. Volgens het intern reglement wordt namelijk geen rekening gehouden met de onthoudingen", zegt Moens. De voorzitter van het Verzekeringscomité besliste echter om volgende maandag geen tweede stemronde te houden en een verdeeld advies aan de minister over te maken.

De raad van bestuur van de BVAS steunt het ontwerp van kb niet. Volgens Marc Moens houdt het geen enkel kwaliteitsverbeterend aspect in, legt het de artsen bijkomende administratieve verplichtingen op en bestaat er geen enkele garantie dat het voorspelde budget kan worden gerespecteerd.

"De huisartsen van de BVAS zijn het beu dat ze tot schrijvelaars van getuigschriften allerhande gedegradeerd worden. Dit is geen goede manier om het huisartsenberoep op te waarderen", aldus nog BVAS-voorzitter Moens.
Nu in het nieuws