Parket wil huisjesmelkers zwaar aanpakken

De correctionele rechtbank behandelde dinsdag drie dossiers rond huisjesmelkerij. Het parket wil de beklaagden veroordeeld zien tot een celstraf en fikse boetes.

Mokhtar B., een 64-jarige schilder uit Borgerhout, verhuurde in 2003 een tiental panden in slechte staat. Illegalen betaalden tot 375 euro per kamer. Mokhtar B. verhuurde panden in de Somersstraat, Van Immerseelstraat en meerdere adressen in Borgerhout, zoals Vooruitzichtstraat en Karel Geertsstraat. In de Ten Eeckhovelei in Deurne en de Kortrijkstraat in Borgerhout betaalden huurders tot 600 euro per maand voor een huis. Hij trok zich niets aan van vochtschade, gebrekkige brandveiligheid of het gevaar op co-vergiftiging.

Na een klacht van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen voerde de politie in 2002 huiszoekingen uit in de Van Kerckhovenstraat en twee panden in Schaarbeek, eigendommen van Bayram K. (65). Ze troffen er een 20-tal Roma-zigeuners aan in mensonwaardige omstandigheden die tot 350 euro voor een kamer betaalden. Het parket eist zes maanden cel, 50.000 euro boete en de verbeurdverklaring van de woning aan de Van Kerckhovenstraat 75.

Jack J. (55) riskeert zes maanden voorwaardelijk en 27.500 euro boete. Hij liet studentenkamers in de Jozef De Bomstraat 3-5 verkommeren, maar verhuurde ze aan 150 euro per kamer aan illegalen. De rechtbank velt vonnis in de drie dossiers tegen huisjesmelkers op 20 juni.

Nu in het nieuws