650 Afrikaanse illegalen stranden op Canarische eilanden

Print
De stroom van Afrikaanse vluchtelingen naar de Canarische eilanden heeft een nieuw hoogtepunt bereikt.
Donderdag zijn negen boten met in totaal 650 Afrikaanse vluchtelingen op de eilanden aangekomen , zo hebben de Spaanse autoriteiten vrijdag gemeld. Nog nooit zijn er zo veel Afrikaanse vluchtelingen op één dag geteld.

De bootvluchtelingen, die in goede gezondheid verkeren, worden op de verschillende eilanden van de archipel opgevangen. In 2006 hebben al 7.500 Afrikaanse vluchtelingen de Canarische eilanden proberen te bereiken, vorig jaar zijn in totaal 4.800 illegalen op de Spaanse eilanden aangekomen. De meeste van de vluchtelingen zijn afkomstig uit Mali en Senegal.

De regeringsleider van de Canarische eilanden, Adan Martin, had vrijdag scherpe kritiek op de Spaanse premier Zapatero. Volgens hem onderneemt de regering in Madrid te weinig om de vluchtelingenstroom te stoppen. De eilandengroep is niet in staat om nog meer vluchtelingen op te vangen. Martin vraagt een topconferentie met de Afrikaanse staatshoofden om tot een oplossing te komen.
Madrid bereidt ondertussen een diplomatisch offensief in Afrika voor. Zapatero heeft reeds contact opgenomen met de presidenten van Senagal, Mali en Guinee-Bissau en vroeg om een repatriëring van illegale migranten mogelijk te maken.
MEEST RECENT