Mechelen past politiecodex aan en vervolgt zelf overlast

Print
Mechelen wil vanaf juli bepaalde vormen van overlast en vandalisme zelf gaan vervolgen. De stad heeft daartoe een nieuwe politiecodex uitgewerkt die agenten in staat stelt om kordaat op te treden als er iets fout loopt.
BR> ”De codex is eigenlijk ons stedelijk strafwetboek. Feiten die strafrechtelijk niet worden vervolgd, kunnen wij zo aanpakken. Een tussenkomst van het parket is niet nodig. Wij moeten het voorstel wel nog bespreken met de procureur des Konings”, zegt adjunct-stadssecretaris Johan Verhulst.
De vorige politiecodex was op een aantal vlakken danig verouderd. ”Het doen van waarzeggingen en het stelen van veldvruchten schrappen we. Tegelijk voegen we een aantal regels toe om nieuwe fenomenen aan te pakken. Jongeren die doelloos rondhangen in portieken en bewoners het leven zuur maken, dulden we bijvoorbeeld niet meer. Wie op de grond spuwt om mensen te intimideren, mag zich eveneens aan een rekening verwachten”, geeft schepen voor Veiligheid Walter Schroons (CD&V) aan.
Kunnen ook niet door de beugel voor het stadsbestuur: je hond ophitsen tegen mensen, jongeren die kinderen wegpesten op een speelpleintje of een agent bespuwen. De stad windt er geen doekjes om dat ze met de nieuwe codex het wangedrag van jongeren hard wil aanpakken. Wie tegen de lamp loopt, riskeert een taks die oploopt tot 250 euro.
MEEST RECENT