Antwerpen opent rouwregister

De Stad Antwerpen opent een rouwregister na de dramatische schietpartij van donderdagnamiddag waarbij een Afrikaanse vrouw en een kleuter om het leven kwamen.

ghouben

Het rouwregister ligt vanaf vrijdag aan de inkombalie van het stadhuis en kan iedere werkdag ondertekend worden van 08.00 tot 17.30 uur. Als blijk van medeleven zal de officiële bevlagging van alle stadsgebouwen halfstok worden gehangen.

Op vrijdag 26 mei zal een stille mars tegen geweld worden gehouden in de Antwerpse binnenstad. Het stadsbestuur steunt dit initiatief. Uit respect voor de getroffen families wordt gevraagd deze mars in alle sereniteit te laten verlopen.

In Antwerpen hebben deze voormiddag een 300-tal mensen opgestapt in een stille wake tegen het zinloze geweld van donderdag. Op kop liep de familie van de overleden zwarte vrouw.

Onder de deelnemers ook heelwat Antwerpse politici. Hans Van Themsche, de 18-jarige student dierenverzorging uit Wilrijk die donderdag in Antwerpen een kleuter van twee en een Afrikaanse kinderoppas doodschoot, zou van internaat gestuurd worden omdat hij op school gerookt had op zijn kamer.

Dat is deze voormiddag gezegd op een persconferentie in het VABI, het Vrij Agro Biotechnisch Instituut, in Roeselare.

Van Themsche werd dinsdagavond betrapt en wist dat de uitsluiting van het internaat de logische straf was die hij zou oplopen. Of dat ook de reden is waarom hij donderdag twee mensen vermoordde, is niet duidelijk.

Verscheidene allochtone groeperingen zullen vrijdagmorgen om 11.00 uur de slachtoffers van de racistische moord in Antwerpen herdenken.

De Unie van Turkse Verenigingen, het Afrikaans Platform, de Stedelijke Overlegraad Antwerpen, de Federatie van Marokkaanse Verenigingen, Voem en de Pakistaanse Gemeenschap roepen de allochtone gemeenschappen om aan de kathedraal te verzamelen en nadien op te stappen naar de Zwartezustersstraat en de Minderbroederstrui.

Daar zullen bloemen gelegd worden door delegaties van verschillende gemeenschappen. De vertegenwoordigers van de gemeenschappen zullen er de pers te woord staan.

In het persbericht dat de optocht aankondigt, veroordelen de gemeenschappen de moorden. "Deze laffe moorden mogen de bevolkingsgroepen in onze stad Antwerpen niet uit elkaar drijven", stellen de verenigingen. "De overheden (lokaal, Vlaamse en federaal) moeten nu een nul-tolerantiebeleid voeren tegen alle vormen van racisme en tegen extreem-rechts", aldus de vertegenwoordigers van de belangrijkste allochtone gemeenschappen in Antwerpen.