Verhofstadt veroordeelt racistische moord

Premier Guy Verhofstadt zegt geschokt te zijn door de moorden in de Zwartzustersstraat in Antwerpen en spreekt er namens de regering zijn afkeer over uit.

Belga

"Deze afschuwelijke, laffe moorden zijn een vorm van extreem racisme. Het moet nu voor iedereen duidelijk zijn waartoe extreemrechts kan leiden", zegt hij.

Verhofstadt roept alle gemeenschappen in ons land op "om op een bedachtzame wijze op deze laffe moorden te reageren". "Wij moeten vermijden dat onze samenleving in een spiraal van geweld terechtkomt. De politiediensten en het gerechtelijk apparaat zullen al het nodige doen opdat gerechtigheid zal geschieden", zegt de eerste minister.

Ook het Vlaams Belang heeft donderdagnamiddag zijn medeleven betuigd aan de families van de slachtoffers van de schietpartij donderdagmiddag in het centrum van Antwerpen. Antwerps kopstuk Filip Dewinter zegt "bijzonder geschokt te zijn door deze gruwelijke moordaanslagen. De afschuw en walging voor dit zinloze geweld kan niet groot genoeg zijn". "Onze partij is geschokt door de gebeurtenissen, waarvoor geen enkele verontschuldiging kan bestaan", stelt partijvoorzitter Frank Vanhecke. Dewinter hoopt dat de dader bijzonder streng gestraft wordt. "Of het nu gaat om een laffe roofmoord, gepleegd door een illegale minderjarige Pool, of om een racistische moordaanslag, gepleegd door een dolgedraaide skinhead, maakt geen enkel verschil. Al deze vormen van geweld moeten op de meest strenge manier veroordeeld en bestreden worden", luidt het.

De Arabisch-Europese Liga (AEL) zal na de "racistische slachtpartij" die donderdag in Antwerpen werd gepleegd haar verantwoordelijkheid opnemen. De organisatie bezint zich momenteel over mogelijke acties en initiatieven. "Deze moord kadert binnen een campagne van haat en agressie tegen allochtonen in het algemeen en tegen gekleurde mensen en moslims in het bijzonder", aldus de AEL in een persbericht. "Deze campagne is hoogstwaarschijnlijk georchestreerd en kadert in het brede racistische karakter van deze maatschappij. Een maatschappij die decennialang mensen discrimineert en uitsluit, begint op het einde altijd mensen te lynchen en af te slachten", luidt het nog.