Japanse parlement eist compensatie voor slachtoffers minamata-ziekte

Print
Het lagerhuis van het Japanse parlement heeft dinsdag een niet-bindende resolutie aangenomen waarin de regering wordt opgeroepen compensatie te geven aan duizenden slachtoffers van de zogeheten minamata-ziekte die momenteel niet worden erkend.
De neurologische aandoening is veroorzaakt door consumptie van met kwik vergiftigde vis in de Minamata Baai, waar het Japanse chemische bedrijf Chisso Corp. in de jaren '50 kwikhoudende afvalstoffen loosde. Het is 1 mei aanstaande precies 50 jaar geleden dat de regering voor het eerst slachtoffers van de ziekte erkende.
Het Japanse Hooggerechtshof stelde in oktober 2004 de overheid verantwoordelijk voor de ziekte, omdat zij de vervuiling jarenlang toestond. Het hof bepaalde indertijd dat 37 van ongeveer 12.000 niet erkende patiënten in aanmerking kwamen voor schadeloosstelling. De regering breidde dit aantal in april 2005 uit tot duizenden patiënten. Zij kregen behalve gratis medische zorg een uitkering van 1,5 tot 2,5 miljoen yen (10.590 tot 17.650 euro).

De nieuwe resolutie roept de regering op allen "die in de afgelopen 50 jaar fysiek en geestelijk als gevolg van de ziekte hebben geleden", te compenseren. Verder wordt de overheid opgeroepen haar milieubeleid te verbeteren, opdat herhaling wordt voorkomen en het bewustzijn van milieuproblemen wordt vergroot.
MEEST RECENT