Tigana: "Ik werd geen Frans bondscoach omwille van huidskleur"

Print
Jean Tigana, een Franse ex-international, is van mening dat hij niet gekozen werd als bondscoach van de Franse nationale ploeg omwille van zijn huidskleur. Niet enkel zijn proces met Al-Fayed, maar ook het feit dat de toenmalige bondsvoorzitter Claude Simonet geen kleurling aan het hoofd van de Franse nationale elf wilde, deden hem naast de job grijpen, verklaarde Tigana in het tijdschrift France Football.
De huidige trainer van de Turkse eersteklasser Besiktas deed zijn uitlatingen in het nummer van France Football dat vrijdag verschijnt. "Ik ben niet beoordeeld op mijn kwaliteiten, daar ben ik zeker van. Volgens een kennis van me was het mijn huidskleur die me genekt heeft", verklaarde Tigana. "Voor mij is het trainerschap van de Franse nationale elf bovendien een afgesloten hoofdstuk", voegde hij er aan toe.

Claude Simonet, de toenmalige bondsvoorzitter, had tijdens een lunch tegen een heel belangrijke persoon in het Franse voetbal, die ik al meer dan dertig jaar ken, gezegd dat er te veel kleurlingen in het Franse team rondliepen en dat daar geen zwarte coach bij kon geplaatst worden", aldus de ex-international.
Volgens Tigana had ook de juridische twist met Fulhamvoorzitter Mohamed al-Fayed een slechte invloed op zijn kandidatuur. Tigana werd door de Egyptische miljardair Mohamed al-Fayed beschuldigd van het opstrijken van commissies bij transfers, maar de Fransman werd tweemaal vrijgesproken.

Claude Simonet, die door tijdschrift France Football geconfronteerd werd met de uitlatingen van Tigana, ontkent formeel dat hij ooit zoiets gezegd zou hebben.

.

Nu in het nieuws