Sonde Venus Express stuurde eerste beelden van zuidpool zusterplaneet

Twee dagen nadat de Europese onbemande sonde Venus Express succesvol in een baan rondom onze zusterplaneet is gekomen, heeft zij de eerste foto's van Venus doorgestuurd, zo heeft Uwe Keller van het camerateam voor de tweede planetaire verkenner van het Europese ruimtevaartbureau ESA donderdag bekendgemaakt.

Gelanceerd op 9 november kwam de Venus Express woensdag in een baan rondom haar doelwit, waarvan de sonde voornamelijk de atmosfeer zal onderzoeken. Terwijl het tuig nog een zeer uitgerekte elliptische baan draait in afwachting van het bereiken van de operationele baan volgende maand, stuurde de verkenner zijn eerste foto's door. Het waren meteen ook de allereerste opnames van de zuidelijke pool van het hemellichaam, aldus Keller.

"Vroeger zag men bij Venus enkel een dikke nevellaag. Met onze camera herkennen wij echter structuren in de wolken en een spiraalvormige band boven de zuidelijke pool", zei de wetenschapper van het Max-Planck Instituut voor Onderzoek van het Zonnestelsel. Die wervel zou te maken hebben met de snelle rotatie van de atmosfeer over de planeet waar het 500 graden warm is.

De eerste foto's zijn gemaakt van op 200.000 km afstand, of zowat twee derde van de afstand Aarde-Maan. Eenmaal de sonde haar operationele - bijna polaire - baan heeft bereikt, zal de beeldkwaliteit van de zuidpool nog drie keer beter zijn. De foto's van de noordelijke pool zullen duizend keer beter zijn, want de sonde komt daar op nauwelijks 200 km hoogte voorbij.

Wetenschappers zijn enorm geïnteresseerd in de samenstelling en de processen in de atmosfeer van Venus, een planeet die een enorm broeikaseffect kent. De vorsers willen uit die kennis ook meer leren over gelijkaardige processen op onze eigen planeet. België staat het atmosfeeronderzoek bij met de Spicav/Soir spectrometer.

Nu in het nieuws