Vraag van 50 miljoen: is Marilyn Monroe van New York of Californië?

Print
Meer dan veertig jaar na de dood van de beroemde blonde filmster Marilyn Monroe houden verscheidene rechtbanken in de VS zich bezig met de vraag of de actrice een Californische is of van New York. Maar eigenlijk gaat het om wie veel geld kan verdienen aan Monroe. Dat staat te lezen in de Pittsburgh Post Gazette.
De foto's van Marilyn Monroe zijn vandaag miljoenen waard. De afbeelding van de filmster op t-shirts, tassen en sleutelhangers hebben Anna Strasberg (66) en haar zakenpartner Mark Roesler van CMG Worldwide uit Indiana, al meer dan dertig miljoen dollar opgebracht. Anna Strasberg is de weduwe van Lee Strasberg, de oprichter van het beroemde Lee Strasberg Theatre Institute dat acteurs als Marlon Brando de vermaarde "method acting" bijbracht.
Dat Strasberg en haar zakenpartner zoveel geld verdienen met Marylin Monroe is een doorn in het oog van de familie van de vier fotografen, die de wereldberoemde foto's van de blonde diva hebben gemaakt. Ze voelen zich benadeeld en vinden dat ze te weinig hebben verdiend, hoewel ze de auteursrechten van de foto's bezitten.
Indien de fotografen de rechtzaak winnen, dan dreigt Strasberg haar inkomsten te verliezen. De reden is dat publiciteitsrechten toebehoren aan de wetgeving van de verschillende staten en auteursrechten op foto's onder de federale wetgeving vallen. Het gevolg is een gerechtelijk kluwen. Sommige staten, zoals New York, weigeren publiciteitsrechten op dode beroemdheden te erkennen. Vanzelfsprekend kunnen deze rechten dan ook niet geërfd worden. Californië erkent deze publiciteitsrechten wel.
Indien de rechtbank beslist dat Monroe een Californische was, dan is de toekomst van Strasberg verzekerd, zoniet verdwijnt het geld in de zakken van diegenen die de auteursrechten op de foto's bezitten.

Verschillende Amerikaanse rechtbanken in Indiana, New York en Californië houden zich bezig met de vraag of Norma Jean Baker op het ogenblik van haar dood een Newyorkse of een Californische was. De uitspraak van de rechtbank zal beslissen wie de miljoenen zal opstrijken.
Volgens Anna Strasberg is het duidelijk dat Monroe een Californische was. De familie van de fotografen hoopt dat de rechtbank zal beslissen dat de rondborstige actrice zoals haar boezem al deed vermoeden van de Big Apple kwam.

.

Nu in het nieuws