Balkenende geeft NedCar-demonstranten een beetje hoop

Print
Nederlands premier Jan Peter Balkenende heeft donderdagmiddag toegezegd dat zijn kabinet zich maximaal zal inzetten om de werkgelegenheid bij autofabrikant NedCar te behouden.
Vertegenwoordigers van de vakbonden boden de minister-president, minister Brinkhorst en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken een petitie aan.

Tussen de 1.400 en 1.600 werknemers van de fabriek in Nederlands-Limburg waren donderdag met de vakbonden meegekomen naar Den Haag. Zij demonstreerden, getooid in het oranje en met spandoeken, op het Plein bij de Tweede Kamer. De demonstratie verliep rustig. De werknemers zongen liedjes en droegen spandoeken, met teksten als 'Verlies van 1000 banen. Geen 2e Fokker drama' en 'Brinkhorst: nu investeren of straks allemaal ww'.
Volgens de vakbondsvertegenwoordiger van FNV Bondgenoten zijn de woorden van Balkenende hoopvol, maar is er nog geen zekerheid dat de duizend banen niet langer op de tocht staan. "Hij zegt dat het kabinet er alles aan gaat doen om de werkgelegenheid te behouden. Veel concreter kan hij niet zijn".
Ook pvda-er Wouter Bos stelde namens de fractievoorzitters dat woorden eerst nog daden moeten worden. De fractievoorzitters spraken zich op het podium uit voor behoud van werkgelegenheid, maar ook zij konden geen harde toezeggingen doen. Bos: "We zullen ervoor zorgen dat het kabinet de daad bij het woord voegt."

Van staken is volgens de vakbonden vooralsnog geen sprake. "Zolang we in gesprek zijn, werken we." Maandag spreekt Balkenende met topman Masuko van Mitsubishi, eigenaar van NedCar, om te bekijken in welke zin het kabinet ondersteuning kan bieden. "Als de uitkomsten van dat gesprek teleurstellend zijn, zal dat ongetwijfeld hardere actie betekenen", luidt het bij de vakbonden.
Ondernemingsraad en bonden roepen in de petitie de premier op zijn invloed aan te wenden om een opvolger voor de Mitsubishi Colt voor de NedCarfabriek in Born veilig te stellen. Ook dringen ze erop aan "ruimhartig alle mogelijke regionale, nationale en internationale fondsen aan te wenden" voor behoud van "een volwaardige innovatieve autoindustrie in Zuid-Oost Nederland". Daarnaast vragen ze om door innovatiesubsidies en scholings- en stimuleringsmaatregelen vervangende werkgelegenheid te realiseren, zodat er geen gedwongen ontslagen hoeven te komen.

.

Nu in het nieuws