Rumsfeld gaf groen licht voor mishandeling gevangene

Print
De Amerikaanse minister van Defensie, Donald Rumsfeld, heeft eind 2002 het licht op groen gezet voor het "mishandelen en onteren" van een al-Qaïda-gevangene op Guantanamo (Cuba).
Rumsfeld ligt de voorbije dagen zwaar onder vuur omdat een aantal legergeneraals hem openlijk "onbekwaam" en "arrogant" noemen. Het akkoord voor mishandeling is onthuld in het Amerikaanse onlinemagazine Salon, dat zich baseert op een legerrapport. Een woordvoerder van het Pentagon doet de beschuldigingen af als "fictie".

Rumsfeld was eind 2002 persoonlijk betrokken bij de ondervraging van Mohammed al-Kahtani, ook wel de "20ste kaper" voor de aanslagen van 9/11 genoemd. Rumsfeld had toen regelmatig contact met Geoffrey Miller, het omstreden hoofd van de Guantanamo-gevangenis, die ook toezag op de ondervragingen. In dezelfde periode onderging al-Kahtani volgens legeronderzoekers een behandeling die bestond uit "mishandeling en ontering". Die behandeling kaderde in een ondervragingsplan dat was goedgekeurd door Rumsfeld. Kahtani werd daarbij onder meer gedwongen naakt te staan voor een vrouwelijke ondervrager, hij werd ervan beschuldigd homoseksueel te zijn, werd gedwongen tot het dragen van vrouwenondergoed en werd ook gedwongen "hondenkunstjes" op te voeren aan een leiband. Daarnaast werd hij 48 tot 54 dagen lang onderworpen aan ondervragingen die18 tot 20 uur konden duren.

"We hebben het hier al verschillende keren over gehad en toch kiezen sommigen ervoor om fictie te publiceren in plaats van feiten", aldus Pentagon-woordvoerder Jeffrey Gordon. Het is niet de eerste keer dat de Amerikaanse minister van Defensie onder vuur komt te liggen over zijn mogelijke betrokkenheid bij de mishandeling of foltering van gevangenen.
Nu in het nieuws