Verkiezingen Italië: rechtse alliantie steunt Berlusconi niet

De bondgenoten van Silvio Berlusconi weigeren diens fraudeklacht over de verkiezingen te steunen. Volgens een bondgenoot zal een hertelling van de stemmen het resultaat niet veranderen.

Een ander lid van de rechtse alliantie geeft letterlijk toe dat links heeft gewonnen.

"Niemand heeft ooit over fraude gesproken, enkel over onregelmatigheden tijdens de telling van de stemmen", zegt Carlo Giovanardi van het kabinet van Berlusconi en lid van UDC. Giovanardi's partijleider, Lorenzo Cesa, gaat zelfs een stap verder door te zeggen dat een hertelling van de ongeldige stembrieven het resultaat niet zal veranderen.

De grootste coalitiepartner van Berlusconi, Alleanza Nationale, heeft zich ook van de premier gedistantieerd. "Er is geen informatie over verkiezingsfraude". Een derde alliantiepartner, Lega Nord, zegt dat het Prodi's "recht en plicht" is om te regeren.

"Links heeft de verkiezingen gewonnen. Prodi heeft dus niet enkel het recht, maar ook de plicht om te regeren", aldus Roberto Maroni van Lega Nord.

Deze uitspraken laten Berlusconi, die er alles aan doet om zijn nederlaag aan te vechten, eenzaam achter.

Woensdag heeft de premier nog gezegd dat er op grote schaal fraude is gepleegd tijdens de verkiezingen. "Ik ben er zeker van dat de uitslag zal veranderen omdat er zoveel geknoeid is met de stemmen", zei Berlusconi. "Denk je dat je van mij verlost bent?", riep hij tegen journalisten.

Prodi verzekert de Italianen dat er dat er geen twijfel bestaat omtrent het resultaat. "Het heeft geen zin dat Berlusconi excuses en vertragingen blijft uitvinden, hij moet naar huis gaan".

Piero Fassino, van de Democratici di Sinistra, zei dat Berlusconi Italië aan het "vergiftigen" is door de uitslag van de verkiezingen niet te aanvaarden.

De parlementsverkiezingen van vorig weekend waren de spannendste in de geschiedenis van Italië. De linkse alliantie van Prodi heeft in de Kamer van Volksvertegenwoordigers slechts 0,6 procent meer stemmen behaald dan Het Huis van Vrijheden van Berlusconi.

Nu in het nieuws