"Vliegen over Brussel is niet onveilig"

Vluchten boven Brussel vormen geen veiligheidsprobleem. Dat is maar één van reeks stellingen van de Belgian Cockpit Association (BeCA) in verband met de problematiek van de lawaaihinder rond de luchthaven van Zaventem.

BeCA wil dat er snel een "stabiele en goede oplossing" komt voor de Zaventem-saga.

BeCA, dat wil betrokken worden bij het uitwerken van nieuwe vluchtprocedures, heeft alvast zelf een reeks aanbevelingen klaar. Zo wil het de lawaaihinder beperken door de toestellen maximaal tegen de wind in te laten vliegen, zowel bij het opstijgen als landen.

Daarnaast stelt de pilotenvereniging dat "het overvliegen van Brussel geen veiligheidsprobleem met zich meebrengt". De bochten die de toestellen nu vaak moeten maken "comprommiteren het klimvermogen", klinkt het.

BeCA pleit daarnaast voor een parallel baangebruik van de banen 25R/25L en 07R/07L, een verscherping van de windnormen en een alternatief baangebruik tijdens de daluren.

Wat de vliegroutes betreft, pleit BeCA ervoor om alle routes logisch uit te werken "in een rechte lijn van en naar ingangs- en uitgangspunten van het Brusselse luchtruim". "Het vermijden van omwegen bespaart brandstof en reduceert lawaai en vluchttijd".

Nu in het nieuws