1 op 5 Belgen ontbijt nauwelijks

Net geen vier vijfden van de Belgische bevolking eet minstens vijf dagen per week een ontbijt.

Belga

BR> Vrouwen scoren iets beter dan mannen. De laagste frequentie van een regelmatig ontbijt vindt men in de leeftijdsgroep van 19- tot 29-jarigen. Bovendien bestaat er een samenhang tussen het rook- en ontbijtgedrag van mensen. Rokers blijken minder vaak een ontbijt te nuttigen dan niet-rokers.

Dat blijkt uit de grote Belgische Voedselconsumptiepeiling van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV), die dinsdag al werd voorgesteld op het kabinet van minister van Volksgezondheid Rudy Demotte en waarvan de resultaten donderdag ook door de algemene directie statistiek van de federale overheidsdienst Economie, KMO, Middenstand en Energie gepubliceerd werden. De peiling diende ook als basis voor het Nationaal Voedings- en Gezondheidsplan van minister Demotte.

Negen op de tien personen die een ontbijt nemen, verbruiken dit thuis. De twee voornaamste plaatsen voor het nemen van een middagmaal zijn thuis (66,7 procent) en op het werk of op school (17,7 procent).

De plaats waar het middagmaal wordt genomen, hangt heel nauw samen met de leeftijd van de respondent en weerspiegelt de participatie in het beroeps- en schoolleven. Zo eten vrouwen over de middag frequenter thuis dan mannen. In vergelijking met jongere leeftijdsgroepen verbruiken 60-plussers het middagmaal vaker thuis.

Het avondmaal wordt door de meerderheid (86 procent) thuis genomen. Mannen nuttigen het avondmaal vaker uit huis, bij vrienden of op restaurant dan vrouwen. Bovendien neemt meer dan 10 procent van de bevolking voedingssupplementen. De voornaamste zijn vitaminen- en mineralenpreparaten of een combinatie van beide. Zestigplussers nemen het vaakst voedingssupplementen in.

De Belgische Voedselconsumptiepeiling werd in 2004 voor de eerste maal georganiseerd. Dat gebeurde door een steekproefname van 3.200 inwoners van België. Bedoeling is de Voedselenquête later nog te herhalen zodat een vergelijking doorheen de tijd mogelijk is.

Nu in het nieuws