Asielzoekers voeren actie in Wallonië

In diverse Waalse steden en gemeenten hebben asielzoekers donderdag actie gevoerd tegen hun uitwijzingsbevel.

Sinds 8 uur bezetten een tiental asielzoekers van het opvangcentrum Belle Vue in het Luxemburgse Erezée de plaatselijke kerk. Ze zijn afkomstig uit Burundi, Azerbeidzjan, Iran en Armenië en leven al enkele jaren in Belgische opvangcentra.

De asielzoekers die de Sint-Jozefkerk bezetten in La Louvière, zakten donderdagochtend af naar de markt om er de bevolking uitleg te verschaffen over hun situatie. Een vijftiental asielzoekers nam maandagnamiddag rond 15.00 uur hun intrek in de Sint-Jozefkerk aan de Place Maugrétout in La Louvière. Zij deden dat uit solidariteit met andere bewegingen en vroegen duidelijke regularisatievoorwaarden voor mensen zonder papieren.

In Sint-Gillis had waarnemend burgemeester Martine Wille eerder een samenscholingsverbod uitgevaardigd van meer dan vijf mensen rond het thema asielzoekers. Het verbod werd ondertussen opgeheven en de Franstalige organisaties UDEP (de vereniging voor de verdediging van mensen zonder papieren) en CRER (de vereniging tegen uitzetting en voor regularisatie) hebben donderdag aangekondigd dat ze op maandag 17 april een bijeenkomst organiseren op het kerkplein van Sint-Gillis.

Nu in het nieuws