Kleine misdrijven niet langer vervolgd: "Verkeerd signaal"

Print
De ondernemersorganisatie Unizo is niet te spreken over de maatregel van de procureur van Oudenaarde om "zogenoemde kleine" criminaliteit te seponeren.
Unizo spreekt van "een verkeerd signaal waarbij de nu al bestaande banalisering van onder meer winkeldiefstal nog wordt versterkt".
"Bovendien druist het in tegen het rechtsgevoel van de slachtoffers, in casu de getroffen ondernemers", zegt Unizo.
Volgens Unizo is winkelcriminaliteit binnen de detailhandel een zwaar onderschat probleem. Bovendien doen meer dan de helft van de ondernemers bijna nooit aangifte, blijkt uit een enquête, omdat dit te veel tijd in beslag neemt of omdat er toch geen gevolg aan gegeven wordt.
De KMO-organisatie heeft zelf voorstellen voor een "meer doeltreffende aanpak van de kleine criminaliteit". Zo wil de organisatie onder meer een elektronische aangifte om de procedure sneller en eenvoudiger te maken en een databank met "veelplegers" die de handelaars kunnen consulteren.
Unizo wil ook met de overheid overleggen om winkeliers de mogelijkheid te geven om, in bepaalde gevallen een afbeelding van winkeldieven op te hangen in de bestolen zaak "bij wijze van waarschuwing en opsporing".

Ook het Neutraal Synidicaat voor Zelfstandigen (NSZ) spreekt van een verkeerd signaal. Het NSZ heeft begrip voor de "paperasserie", "maar hier niets mee doen is verkeerd. Er is wel degelijk ook hier een vervolgingsbeleid nodig." Zo blijkt uit een recente enquête: 3 op de 4 zelfstandigen vinden dat criminelen, ook kleine criminelen, strenger moeten gestraft worden. In plaats van na te gaan in welke gevallen geen PV meer moet worden opgemaakt, zou volgens het NSZ moeten nagegaan worden in hoeverre de dader die op heterdaad betrapt wordt en bekend niet onmiddellijke een boete kan opgelegd krijgen. "Dit zou ook moet kunnen gelden voor minderjarige criminelen die nu maar al te vaak sneller buiten bij de politie zijn dan binnen," zegt het NSZ.

.

Nu in het nieuws