Servische oorlogsmisdadiger opgepakt in Antwerpen

De Antwerpse politie heeft woensdag Milan S. uit Servië-Montenegro opgepakt na een routinecontrole aan de Godefriduskaai in Antwerpen. De man stond internationaal geseind voor oorlogsmisdaden.

Belga

BR> De politie onderwierp hem aan een controle, omdat hij zich verdacht gedroeg aan enkele geparkeerde auto's. Uit nazicht bleek dat hij ook onder het alias Dejan S. bekend stond en dat het Kroatische gerecht in mei 2003 een aanhoudingsbevel tegen hem had uitgeschreven.

Tussen 20 en 25 december 1991 zou hij samen met enkele kompanen Kroatische burgers uit Komesarac ontvoerd en geslagen hebben. Drie onder hen waren er erg aan toe. Milan S. zou ook enkele verlaten woningen en bedrijfsgebouwen in brand hebben gestoken. Op dergelijke feiten staat een maximumstraf van 20 jaar.

Milan S. ging echter op de loop voor het gerecht en belandde in België. Hij verbleef hier illegaal, zonder vaste verblijfplaats. De man wordt nu voor de onderzoeksrechter geleid en die zal hem op basis van de internationale seining aanhouden. Kroatië heeft vervolgens nog veertig dagen de tijd om administratief alles in orde te maken en om zijn uitlevering te vragen.