Dina en Daisy beginnen aan laatste weekend in Antwerpse zoo

Voor Dina en Daisy, twee van de drie bekende olifantendames uit de zoo van Antwerpen, zal het paasweekend het laatste op Antwerpse bodem zijn.

Dinsdagochtend verhuist het duo naar de dierentuin van Maubeuge in Frankrijk.

Eerder maakte de zoo bekend voortaan voluit te willen gaan in de olifantenkweek. De onafscheidelijke Dina en Daisy komen niet meer in aanmerking om te kweken en zullen plaats maken voor een kweekgroep van drie nieuwe olifanten. De plaatsing van de kweekgroep moet de officiële start zijn van een groot internationaal kweekprogramma ter bescherming van deze bedreigde Aziatische olifantensoort. De KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen) zal in de toekomst een zeer belangrijke rol spelen in het kweekprogramma omdat ze veel ervaring heeft met de verzorging van damesolifanten met een doorgaans moeilijk karakter.

Damesolifant Dumbo zal, tot de komst van haar drie nieuwe soortgenoten, dus even het Antwerpse olifantenrijk voor zich alleen hebben. Dinsdagochtend voor dag en dauw vertrekken Dina en Daisy, elk goed voor zo'n 5.000 kg, richting Maubeuge. Met een kraan van 150 ton zullen de olifanten en hun containers van zo'n 6.000 kg per stuk op een vrachtwagen geladen worden. De kraan zal maar net het olifantenverblijf binnen kunnen, aldus de zoo van Antwerpen.

Nu in het nieuws