Archeologen speuren naar resten oude citadel Antwerpen

De Waterspiegel, een kunstwerk van de Spaanse kunstenares Cristina Iglesias, wordt over twee weken voor het Museum voor Schone Kunsten geplaatst. Maar voor het zover is, gaat een ploeg archeologen op zoek naar de resten van de eeuwenoude Spaanse citadel.

Op de Leopold De Waelplaats ligt nu nog een grasveldje. Over twee weken starten de werken en komt er een waterbak van 34 bij 14 meter. De binnenkant van de Waterspiegel wordt bekleed met 2.700 platen in koperkleurige hars, die bladeren voorstellen. Uit de spleet in het midden welt het water op. Van de zestiende tot de negentiende eeuw stond op het Zuid een citadel.

”Die nam de hele omgeving van het museum in”, vertelt Tim Bellens, archeoloog bij de stad. ”Het ging om een vijfhoekige dwang- en verdedigingsburcht in het zuiden van de stad.” Tussen de muren van die grote burcht was er open ruimte. ”Die werd volgebouwd met allerlei gebouwen”, aldus Bellens.

”Het is daarnaar dat we op zoek zijn. Er zou een taverne moeten zijn, een kruitmagazijn, een munitiedepot, en misschien wel een kapel.” Op de eerste dag van de graafwerken werden slechts enkele kleine fragmenten gevonden. Stuiten de archeologen op iets interessants, dan moeten ze zich haasten om dat uit de grond te halen. Stipt over twee weken begint de aannemer immers met het plaatsen van de Waterspiegel.

Nu in het nieuws