Buurt legt werken in Boekenbergpark Deurne stil

Print
De werken aan het openluchtzwembad in het Boekenbergpark in Deurne zijn nog niet begonnen, of de boel ligt al plat. Bewoners van de Van Baurscheitlaan stapten vorige week naar de rechter en lieten de werken stilleggen.
Normaal zouden de werken in het Boekenbergpark op woensdag 5 april beginnen. Het openluchtzwembad in het park zou worden omgevormd tot een ‘ecologische zwemvijver’. Dat is de enige manier om zwemrecreatie in Boekenberg te behouden. Boekenberg is immers een beschermd park waaraan de Vlaamse Gemeenschap speciale voorwaarden oplegt. Tegelijk zouden ook de bestaande gebouwen in het park worden gesloopt en vervangen door drie nieuwe paviljoenen. Naast de hoofdingang aan de Unitaslaan zou er ook een tweede ingang aan de Van Baurscheitlaan komen. Vorige week, net voor de bulldozers arriveerden, stapten de bewoners van de Van Baurscheitlaan naar de rechtbank.
”We hebben een eenzijdig verzoekschrift ingediend om de werken te laten stilleggen”, zegt een bewoonster. ”De rechter gaf ons gelijk. Hij vond dat er twijfel was over de wettelijkheid van de bouwtoelating. De werken moesten worden stilgelegd.”
Nu dat is gebeurd, maken de buurtbewoners zich op voor de volgende stap: ”We gaan naar de Raad van State om dit hele project te laten afblazen.” De bewoners van de Van Baurscheitlaan zijn tegen de veranderingen in het Boekenbergpark om drie redenen.
”Eerst en vooral willen we geen tweede ingang in de Van Baurscheitlaan omdat die voor verkeersoverlast zorgt”, aldus de bewoonster. ”Ten tweede vinden we die nieuwe paviljoenen, met hun 7 meter hoogte en 12 meter breedte, véél te groot. En ten derde kan het niet dat er voor die nieuwe gebouwen bomen moeten worden gekapt.”
Het is niet de eerste keer dat de buurtbewoners protesteren tegen de werken. Ze hebben al bezwaarschriften ingediend. Daarom had de Deurnese districtsraad de stad ook geadviseerd om af te zien van de tweede ingang in de Van Baurscheitlaan. Maar schepen Chantal Pauwels (Groen!) legde het advies naast zich neer. De tweede ingang zou er toch komen. Maar voorlopig dus niet. ”We respecteren de beslissing van de rechter”, zegt schepen Pauwels.
”We moeten wel. De werken liggen dus stil, maar we gaan dringend overleggen met onze advocaat en de Vlaamse overheid over onze volgende stap.”

.

Nu in het nieuws