Eén Parkinsonpatiënt op de tien is jonger dan 55

Print
De ziekte van Parkinson treft niet alleen 60-plussers. Ongeveer één op de tien Parkinsonpatiënten is jonger dan 55 jaar. In totaal gaat het om ongeveer 5.000 patiënten onder de 55, zo meldt de Vlaamse Parkinson Liga dinsdag. Op zondag 23 april organiseert de Vlaamse Parkinson Liga de "Werelddag Parkinson".
Ongeveer tien tot vijftien procent van de 35.000 Parkinsonpatiënten in België is jonger dan 55. Het gaat dan om mensen die nog actief zijn in het beroepsleven en nog veel van hun leven verwachten.
Van de ouderen tussen tachtig en negentig jaar lijden vier op de tien aan de ziekte. Met de toenemende vergrijzing van de bevolking zal het aantal mensen dat met de ziekte van Parkinson geconfronteerd wordt, alleen maar stijgen, zo luidt het.
Parkinson is een neurologische aandoening en vormt een grote belemmering in het dagelijkse leven van de patiënt. De ziekte, waarvan de oorzaak nog niet bekend is, wordt gekenmerkt door het beven van lichaamsdelen en spierstijfheid waardoor bewegen moeilijk wordt.
De jongste jaren is er een grote vooruitgang geboekt in de behandeling van de ziekte. Parkinson kan nog niet worden genezen, maar de symptomen kunnen wel onderdrukt worden.

.

Nu in het nieuws