Minikometen naderen Aarde

Print
In mei mogen we ons aan een soort offensief verwachten van brokstukken van een stervende komeet, zo heeft de Volkssterrenwacht Urania dinsdag bekendgemaakt.
In 1995 viel de komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 totaal onverwacht uit elkaar in minstens drie stukken. Wegens de grote afstand van ongeveer 250 miljoen kilometer, was deze gebeurtenis en de verdere evolutie ervan moeilijk waar te nemen.
In mei zullen de overblijfselen van deze stervende komeet de Aarde echter dichter naderen dan om het even welke andere komeet gedurende de voorbije 20 jaar. Daardoor krijgen we een unieke gelegenheid om het levenseinde van een komeet van nabij te bestuderen.
Gevaar voor een botsing met de aarde is er helemaal niet, beklemtoont Urania. Geen enkel fragment komt dichter bij ons dan 10 miljoen kilometer.
Ondertussen is het aantal fragmenten al opgelopen tot minstens acht. Het lijkt wel alsof de komeet nog steeds verder verbrokkelt. De radiotelescoop van Arecibo in Puerto Rico zal de vorm en rotatie van de fragmenten proberen te bepalen. Maar ook amateur-astronomen en geïnteresseerden kunnen dit verschijnsel waarnemen.
Op 12, 13 en 14 mei passeren de fragmenten door de sterrenbeelden Zwaan en Pegasus. De helderste kunnen magnitude +4 of +3 bereiken, wat betekent dat ze vanop een donkere plek net met het blote oog als enigszins wazige "sterren" of vlekken zichtbaar kunnen worden. Het gebruik van een verrekijker is daarom aanbevolen, aldus de Volkssterrenwacht. De komeetfragmenten dienen 's ochtends voor het aanbreken van de schemering in oostelijke richting te worden gezocht.

.

Nu in het nieuws