Van Pelt in Lummen wil 92 werknemers laten afvloeien

Print
De directie van meubelfabrikant Van Pelt in Lummen heeft dinsdag een herstructureringsplan aangekondigd. Het bedrijf is van plan 92 van de 184 werknemers te laten afvloeien.
Het gaat om 74 arbeiders en 18 bedienden, zo kregen de werknemers van Van Pelt dinsdag op een personeelsvergadering te horen.
Het herstructureringsplan is een gevolg van de sterke verliezen die het bedrijf de twee laatste jaren leed. Zo kampte Van Pelt vorig jaar met een operationeel verlies van 3 miljoen euro. Maar volgens de vakbonden liggen ook het verouderde productieapparaat bij Van Pelt en de concurrentie van voornamelijk lageloonlanden aan de basis van de herstructurering, zo laat vakbondssecretaris Luc Purnelle van het ACV weten.
De bonden wijzen er ook op dat de herstructurering bij Van Pelt één van de eerste is die plaatsvindt in het kader van de uitvoering van het generatiepact en concreet inhoudt dat werknemers jonger dan 58 jaar die voor brugpensioen in aanmerking komen, verplicht zullen worden om deel te nemen aan een tewerkstellingscel en zo voor de arbeidsmarkt beschikbaar moeten blijven.
"Daarenboven kan er geen cao voor brugpensioen voor een periode van twee jaar meer worden afgesloten", zo zegt Purnelle nog.
Bij de Lummense meubelfabrikant werken momenteel nog 184 mensen. Het gaat om 141 arbeiders en 43 bedienden. Directie en vakbonden zitten woensdag voor een eerste keer bijeen in het kader van de consultatie - en informatieronde van de wet-Renault. Na de afsluiting van deze fase kan er gestart worden met onderhandelingen in het kader van een sociaal plan.
Van Pelt in Lummen beschikte tot eind jaren tachtig over een tweede vestiging in Burcht bij Antwerpen. Toen die gesloten werd, hevelde de directie de productie volledig naar Lummen over.

.

Nu in het nieuws