Zeker twee miljoen betogers in Frankrijk

Zeker twee miljoen mensen hebben dinsdag in Frankrijk betoogd tegen het jongerenbanenplan (CPE). Aan de grootste betoging, die in Parijs, namen volgens de vakbonden 700.000 mensen deel.

Belga

"De opkomst vandaag is vergelijkbaar met die van 28 maart", zei Bernard Thibault, secretaris-generaal van de belangrijkste vakcentrale CGT.

De bonden telden op de vijfde actiedag zeker 1,3 miljoen betogers in verscheidene Franse steden, uitgezonderd Parijs, evenveel als bij de grote manifestatie van 28 maart. Toen namen volgens de politie een miljoen mensen en volgens de bonden 3 miljoen mensen deel aan het protest tegen het omstreden jongerenbanenplan.

De Franse president Jacques Chirac heeft aan de verantwoordelijken van de regeringspartij UMP gevraagd om in samenwerking met de sociale partners een nieuwe tekst uit te werken met aanpassingen aan twee controversiële punten: de proeftijd zou worden teruggebracht van 2 naar 1 jaar en de werkgever moet bij ontslag wel een verantwoording geven. Voor de bonden is dat onvoldoende; zij blijven de intrekking van het CPE eisen.

Premier Dominique de Villepin verzekerde dinsdag in de Nationale Vergadering dat het zijn prioriteit is om snel uit de crisis rond het jongerenbanenplan te komen. De eerste minister wenst dat de onderhandelingen een einde maken aan de stakingen, betogingen en blokkeringen van onderwijsinstellingen, die nu al zes weken aan de gang zijn.

Nu in het nieuws