Verstraeten veroordeeld voor laster tegen Dewael

De correctionele rechtbank van Brussel heeft dinsdag Frank Verstraeten (foto) tot een maand cel met uitstel en een boete van 500 euro veroordeeld.

De ex-baas van de Zillion had lasterlijke aantijgingen geuit tegen Patrick Dewael toen die minister-president van de Vlaamse regering was. Verstraeten had onschuldig gepleit.

De zaak kadert in de nasleep van de toekenning door de Vlaamse Gemeenschap van radiofrequenties aan de commerciële zenders Q-Music en 4FM. Frank Verstraeten was aandeelhouder van Think Media, de groep van zakenman Maurice De Velder die 4FM had opgericht, en zou erachter gekomen zijn dat de toewijzing van de radiofrequenties niet op een koosjere manier zou gebeurd zijn.

Dat was althans wat Verstraeten in een interview aan het blad "Menzo" en later in het radioprogramma "Zwart-Wit" verklaarde. Daar zei Verstraeten dat hij in augustus 2001 getuige was van een telefoongesprek tussen Maurice De Velder en Christian Van Thillo, topman van de Vlaamse Mediamaatschappij. Verstraeten zou Van Thillo horen zeggen hebben dat die net Dewael aan de lijn had en dat het een uitgemaakte zaak was dat 4FM en Q-Music de frequenties zouden krijgen.

Verstraeten beweerde ook dat er een onderzoek liep naar aandelen van De Velder die verdwenen waren en zouden gebruikt zijn om de kunstcollectie uit te breiden van Dewael, die vandaag federaal minister van Binnenlandse Zaken is. Volgens de advocaat van de minister en het openbaar ministerie probeerde Verstraeten De Velder in diskrediet te brengen, omdat hij met de zakenman een vete had. Op die manier zou hij ook minister Dewael beschadigd hebben.

Frank Verstraeten had naar eigen zeggen nooit de bedoeling de gewezen Vlaamse minister-president in een kwaad daglicht te stellen. De rechtbank was het daar niet mee eens.

Nu in het nieuws