Terugplaatsen van vijf dagen oud embryo vergroot zwangerschapskans

Print
Vrouwen die jonger zijn dan 36 jaar en die hun eerste of tweede IVF-cyclus (in vitro fertilisatie) ondergaan, hebben meer kans op een succesvolle zwangerschap wanneer er één embryo van vijf dagen oud in de baarmoeder wordt teruggeplaatst. Dat blijkt uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel (VUB).
Van embryo's die vijf dagen oud zijn, kunnen dokters de groeicapaciteit preciezer bepalen. Bovendien vermijdt het terugplaatsen van één enkel embryo in plaats van twee de kans op meerlingzwangerschappen.

Voor het onderzoek boden zich tussen juli 2003 en november 2004 351 vrouwen aan in het academisch ziekenhuis van de VUB. In totaal kregen 176 van hen één embryo van drie dagen oud teruggeplaatst, de 175 anderen kregen een embryo van vijf dagen oud. In de tweede groep werden opmerkelijk meer succesvolle zwangerschappen en effectieve geboortes genoteerd dan in de eerste groep.
Het onderzoek toont aan dat terugplaatsing van één embryo in plaats van meerdere evengoed tot een succesvolle zwangerschap kan leiden. "Veel patiënten vragen nog steeds om meerdere embryo's terug te plaatsen om zo de kans op een succesvolle zwangerschap te vergroten", aldus de VUB. "Maar op die manier vergroot ook de kans op meerlingzwangerschappen en dat brengt naast extra kosten ook medische risico's met zich mee."

Het onderzoek sluit volgens de Brusselse universiteit aan op de recente Belgische wetgeving in verband met de terugbetaling van een IVF-behandeling.
Nu in het nieuws