Twijfels over gunstige effecten matig alcoholgebruik

Print
Een gematigd alcoholgebruik vermindert de risico's op cardiovasculaire aandoeningen niet, in tegenstelling tot wat sommige studies suggereren.
Dat is het besluit van een Amerikaans-Canadees onderzoek dat donderdag in de VS is gepubliceerd.
Enkele studies hebben het aantal sterfgevallen van mensen die gestopt waren met drinken van alcohol door gezondheidsproblemen, vergeleken met een andere groep die opnieuw op regelmatige basis alcohol dronk.
Volgens de onderzoekers hadden de personen die tot vier glazen alcohol per dag dronken een lager sterftecijfer dan diegene die geen alcohol dronken.
Maar de onderzoekers benadrukken dat het verschil in het aantal doden eerder met de wankele gezondheid van de niet-drinkers te maken had, dan met positieve effecten van alcohol.
"De uitslag maakt duidelijk dat huisdokters voorzichtig moeten zijn wanneer ze hun patiënten een zeer gematigd gebruik van alcohol aanraden want uit een analyse van verschillende studies blijkt dat de gunstige effecten van alcohol eerder schijnbaar zijn dan echt", zegt Tim Stockwell van het onderzoekscentrum alcoholverslaving van de universiteit van Victoria in Canada.
Zijn medewerkers hebben 54 studies geanalyseerd uit Noord-Amerika, Europa, Azië en de Caraïben en kunnen niet bevestigen dat een gematigd alcoholgebruik goed is voor de gezondheid.
"We weten dat oudere personen die een of twee glazen alcohol per week drinken (een zwak alcoholgebruik) in een betere gezondheid verkeren dan leeftijdsgenoten die niet drinken", zegt Kaye Fillmore van de universiteit van San Francisco.
"Ons onderzoek toont aan dat een zwakke consumptie van alcohol een teken is van een goede gezondheid, maar daarom is dat nog niet de reden van die goede gezondheid", beklemtoont zij.
Nu in het nieuws