Rob Verreycken neemt ontslag uit Vlaams Parlement

Print
Rob Verreycken neemt ontslag als Vlaams parlementslid voor het Vlaams Belang. Dat maakte hij vrijdag bekend in een brief.
Hij stelt vast dat hij niet het persoonlijk geduld heeft om het hoofd te bieden aan de grove beledigingen die verkozenen van het VB moeten ondergaan van collega's van andere partijen en bepaalde media. Het ontslag is een gevolg van het incident eind vorige week in het Vlaams parlement, waarbij Verreycken een N-VA-vlag vertrappelde.

Rob Verreycken is 35 jaar en advocaat. Hij was één van de verdedigers van het Vlaams Blok in het proces tegen de drie vzw's van de partij wegens racisme. Hij is de zoon van senator Wim Verreycken. Hij zat sinds de verkiezingen van 2004 in het Vlaams parlement. Hij wordt daar opgevolgd door Hilde De Lobel die de vorige legislatuur lid was van het Vlaams parlement, maar in 2004 een stap opzij zette.
In zijn brief wijst Rob Verreycken erop dat hij sinds zijn zestiende "met veel overtuiging" militant was voor het Vlaams Blok en daarna het Vlaams Belang. In 2004 werd hij verkozen in het Vlaams parlement, maar als lid van het VB is dat een zware opgave. "Elke dag opnieuw overladen sp.a'ers, VLD'ers, CD&V'ers, NV-A'ers en groenen ons met de grofste beledigingen, zoals `mestkevers', `racisten', `bruine pest', `uitschot'. Sommige media lenen zich bovendien tot praktijken, waarbij van enig respect voor ons privé-leven geen enkele sprake is, en waarbij alles goed is om VB-mandatarissen tot op de voorpagina toe te beschadigen."
Hij zegt bewondering te hebben voor de partijgenoten "die in staat zijn al deze onrechtvaardigheid persoonlijk geduldig te verdragen". "Ik ben echter voor mezelf tot het besluit gekomen dat ik die mate van noodzakelijk persoonlijk geduld niet bezit", erkent hij. Omdat het persoonlijk belang ondergeschikt moet zijn aan het partijbelang "zet ik nu een stap terug, en geef ik mijn mandaat in het Vlaams parlement terug aan Vlaams Belang".

Verreycken benadrukt dat hij de beslissing volkomen vrijwillig neemt, "en niet onder druk van of op vraag van wie dan ook". Hij blijft wel actief binnen het VB. "Met dit afscheid zet ik bewust de stap uit het publieke leven terug naar het privé-leven. Ik hoop dat men die stap voor één keer ook van een Vlaams Belang'er wil respecteren", besluit hij zijn brief.
De situatie van Rob Verreycken leek onhoudbaar na het incident van vorige week. Hij had toen in het huis van de Vlaamse parlementsleden N-VA-medewerkers betrapt die brochures van het Vlaams Belang in de vuilnisbak gooide. In de woordenwisseling die daarop volgde vertrappelde hij een N-VA-vlag. Het eerder banale incident leek de spreekwoordelijke druppel te zijn. Rob Verreycken was eerder reeds in opspraak gekomen wegens zijn "opvliegend" karakter. Zo werd er enkele malen een onderzoek tegen hem gevoerd wegens geweldplegingen en in 1996 werd hij tot 9.000 frank boete veroordeeld voor slagen aan PVDA-voorman Kris Merckx. In de aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 2004 sloeg hij zijn vrouw, met wie hij in een "vechtscheiding" verwikkeld was, op straat. Hij nam toen ontslag uit de Antwerpse gemeenteraad. Tot hij hiervoor vrijgesproken werd, maakte hij ook geen deel uit van de VB-fractie in het Vlaams parlement.
Donderdag verdedigde de VB-top Rob Verreycken nog op de persconferentie over de veiligheidscampagne van de partij naar aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen. Vragen over Verreycken werden steevast omgebogen in een kritiek op de N-VA, maar nadien lieten de kopstukken duidelijk blijken dat ze verveeld zaten met de zaak. Na afloop van de persconferentie kregen partijvoorzitter Frank Vanhecke en fractieleider Filip Dewinter de vraag om een onderhoud met vader Wim Verreycken. Wellicht werd toen de knoop doorgehakt.
Nu in het nieuws