18,5 miljoen euro voor flexibele kinderopvang

Print
De Vlaamse regering heeft vrijdag een actieplan goedgekeurd dat moet zorgen voor meer flexibele en occasionele kinderopvang vanaf 2007.
Die zal er komen binnen de collectieve voorzieningen waar het kan, en aan huis waar dat moet. Alleenstaande ouders kunnen in beperkte mate gebruik maken van dienstencheques.
Het plan van de ministers Vervotte en Van Brempt moet een antwoord bieden op de gestegen vraag naar meer kinderopvang buiten de klassieke uren of op onverwachte momenten. Daarvoor wordt het aanbod in de collectieve voorzieningen, crèches, onthaalouders en buitenschoolse kinderopvang, uitgebreid.
Er komt ook een pool van medewerkers, vooral 50-plussers, die zorgen voor occasionele opvang binnen de voorzieningen en kinderen 's avonds laat naar huis brengen, in bed stoppen en er te wachten tot ouders thuis komen.
Werkende alleenstaande ouders zullen met kinderen tot drie jaar per jaar 39 uren kinderopvang aan huis via dienstencheques kunnen krijgen. Kind en Gezin zal instaan voor de kwaliteitscontrole.
Het hele plan moet zorgen voor 7,4 miljoen uren flexibele en occasionele opvang voor 49.000 kinderen. Het kost 18,5 miljoen euro in 2007, waarvan 5,3 miljoen euro voor de dienstencheques.
Nu in het nieuws