Studente onderzoekt betekenis geblaf en gegrom honden

Een Britse psychologiestudente is van plan het geblaf en gegrom van honderden honden op te nemen om te onderzoeken hoe honden communiceren.

Belga

De 23-jarige Anna Taylor uit het Zuid-Engelse Brighton zoekt een driehonderdtal honden van alle mogelijke rassen en groottes om deel te nemen aan de studie. "We gebruiken allerlei technieken om de honden te doen blaffen en grommen, zoals het kloppen op deuren en ramen, met hen spelen en hen alleen laten in een kamer", aldus Taylor donderdag.

Het gegrom van honden bestaat uit geluidsonderdelen die "formanten" genoemd worden. Die formanten zouden informatie kunnen geven over de lichaamsgrootte, de seksuele agressiviteit en het gewicht van de hond.

Uit de verzamelde informatie zou Taylor moeten kunnen opmaken of er een verband bestaat tussen de geproduceerde "formant" en de grootte en het ras van de hond. Ook zou ze willen onderzoeken of de informatie bruikbaar is voor mensen en honden.

De evolutietheorie suggereert dat de evolutiegeschiedenis van mensen en honden onlosmakelijk verbonden is. Bovendien zou het kunnen dat tamme honden in hoofdzaak geluid maken voor de mens. "Het zou interessant zijn om die theorie te testen, door bijvoorbeeld de opnames te veranderen en ze te laten horen aan mensen en andere honden om te zien hoe zij reageren", legde de studente uit. "Hopelijk kunnen we eveneens uitzoeken welke geluidshoogten belangrijk zijn voor welke soorten", voegde ze eraan toe.

Nu in het nieuws