Test moet stilzwijgen over erectiestoornissen verbreken

Belgische mannen zijn slecht geïnformeerd over erectiestoornissen, de communicatie over de aandoening is niet evident en de diagnose wordt vaak onnodig laat gesteld. Om mannen te informeren over erectieproblemen, lanceert de vzw Vitalis in België de erectietest. De test moet de dialoog tussen patiënt enerzijds en dokter en partner anderzijds vergemakkelijken.

Studiebureau InSites deed, in samenwerking met enkele dokters, een onderzoek bij zevenhonderd patiënten en tweeduizend gezonde mannen. Daaruit blijkt dat er nog veel mythes over en verkeerde interpretaties van erectiestoornissen bestaan. "Erectiestoornissen kunnen met medicijnen behandeld en genezen worden. Zeventig procent van de mannen is daarvan overtuigd, maar toch laten ze zich niet behandelen", zegt Benny Verheyden, uroloog aan het UZ Antwerpen.

De Belgische mannen zijn slecht voorgelicht over de aandoening en hebben angst dat sport en seks gevaarlijk zijn. "Dertig procent heeft geen idee of seks gevaarlijk is voor een man die een hartaanval heeft gehad, en 35 pct is ervan overtuigd dat medicatie voor de behandeling van erectiestoornissen gevaarlijk is voor een patiënt die eerder een hartaanval had", legt Verheyden uit. Nochtans zijn, als de patiënt voldoende fysieke capaciteit heeft gerecupereerd, de behandeling van erectiestoornissen en vrijen enkele maanden na een hartaanval ongevaarlijk.

Er is een belangrijke taak weggelegd voor de huisarts om de taboes en angsten te doorbreken. De huisarts moet duidelijke informatie geven over een behandeling en het gebruik van geneesmiddelen, zegt de Luikse uroloog Robert Adrianne. "En de arts heeft ook de taak om de patiënt te wijzen op een gezonde levensstijl. Gezond eten, veel beweging, weinig alcohol en stoppen met roken zijn zeker even belangrijk", benadrukt Verheyden.

Het is belangrijk dat het stilzwijgen over de aandoening doorbroken wordt, zegt de Luikse professor Christine Reynaert.

"Erectiestoornissen kunnen immers samengaan met psychosociale problemen of een symptoom zijn van een andere onderliggende of ernstigere ziekte. Vroegtijdige behandeling kan relationele of andere problemen vermijden", aldus Reynaert.

Niet alleen een goede dialoog met de dokter is belangrijk, ook de betrokkenheid van de partner. "Het koppel moet het probleem ter harte nemen. Als de partner bij aanvang betrokken is en open staat voor dialoog, zal de man zich meer op zijn gemak voelen en zullen de partners sneller op zoek gaan naar een oplossing", aldus Reynaert.

De erectietest, ook wel de postzegeltest genoemd, is geen wetenschappelijk maar een laagdrempelig middel, waarmee de man in staat is om zelf vast te stellen of hij 's nachts een spontane erectie heeft gehad of niet. Als blijkt dat na meerdere testen de postzegels niet verbroken zijn, kan dat wijzen op een stoornis en is het raadzaam de huisarts te raadplegen, zeggen de deskundigen.

Nu in het nieuws