Grafische sector start met uniek opleidingsproject

Print
Vier grote bedrijven uit de grafische sector in de Kempen hebben vrijdag hun nieuw en naar eigen zeggen uniek opleidingsproject voorgesteld. Via een veertiendaagse opleiding die door de VDAB is opgesteld is het de bedoeling dat laaggeschoolde arbeiders binnen een bedrijf meer competenties kunnen verwerven om zo eventueel door te stoten naar een andere functie binnen het bedrijf.
De vier bedrijven Splichal, Brepols, Joos en Proost uit Turnhout hebben het opleidingsproject ontwikkeld. Ze kregen daarbij de steun van het vormingsinstituut voor de grafische sector Grafoc, de Sociaal-economische raad van de Regio (SERR), het Regionaal Sociaal Economische Overlegcomité (RESOC) en de vakbonden ACV en ABVV. De VDAB zette mee haar schouders onder het project.

Drukkerij Proost was enkele maanden geleden bezig met het opstellen van een diversiteitsplan toen ze merkten dat de arbeiders en arbeidsters op de dienst afwerking, meestal laaggeschoolden, meer vaardigheden leken te bezitten dan iedereen dacht. "Het gaat om mensen met jarenlange ervaring die ook leiderscapaciteiten hebben omdat ze vaak interimpersoneel moeten opvangen", zegt directeur Raf Jacobs van drukkerij Proost. "Daarom rijpte het idee om die verworven kennis van de laaggeschoolden te verankeren. Omdat we alleen niet in zo'n opleidingsproject konden voorzien, hebben we de hulp ingeroepen van andere bedrijven. De opleiding werd samen met de VDAB verder uitgewerkt."
Grafoc onderzoekt momenteel hoe het opleidingsproject ook in andere gebieden in Vlaanderen kan toegepast worden in de grafische sector. Ook voor andere sectoren wordt gewerkt aan een gelijkaardig model.
Nu in het nieuws