Omzet totale Belgische muziekmarkt daalt

Print
De omzet van de totale Belgische muziekmarkt is vorig jaar gedaald met 6,3 procent. In 2005 boekte de Belgische muziekindustrie een omzet van 123,5 miljoen euro.
"De voornaamste oorzaken van deze neerwaartse trend liggen in het kopiëren van cd's en het illegaal downloaden van audio op het internet", zo meldt de vereniging van Belgische muziekproducenten (IFPI) vrijdag in een persbericht.
De markt van de singles is in België in 2005 met 22 procent gedaald in omzet en 23,5 procent in verkochte exemplaren. Deze daling wordt voor een groot deel gecompenseerd door de verkoop van digitale downloads.
Ook de Belgische albummarkt is lichtjes gedaald met 3,5 procent in omzet en 6 procent in verkochte exemplaren.
Op de Belgische digitale muziekmarkt werd door de platenfirma's in 2005 een omzet van 1,68 miljoen euro genoteerd. De beltonen brachten 1,12 miljoen euro op.

De groei van de digitale verkopen (downloads en ringtones) zette zich in 2005 wereldwijd door. De platenmaatschappijen noteerden bijna een verdriedubbeling in omzet van digitale verkopen: van 330 miljoen euro in 2004 tot 900 miljoen euro in 2005. De VS, Duitsland, Japan, Groot-Brittannië en Frankrijk behoren tot de top vijf van de digitale muziekmarkten.
Het is de eerste keer dat de verkoop van digitale muziek de dalende cd-verkoop compenseert. De consumenten beginnen duidelijk meer en meer hun weg te vinden naar het internet om legaal muziek te downloaden.
"In 2006 kunnen we ons zowel aan een continue groei op de onlinemarkt verwachten als aan een meer innovatieve mobiele dienstenmarkt. Op deze manier kunnen we de muziekliefhebbers aantrekken tot de legale muziekmarkt", zegt de voorzitter van IFPI John Kennedy.
Nu in het nieuws