Overlevenden gifgasramp Bhopal dreigen met hongerstaking

Print
Overlevenden van de gifgasramp in Bhopal in het midden van India hebben vrijdag gedreigd in hongerstaking te gaan als de regering het Amerikaanse chemische bedrijf Dow Chemical niet dwingt het giftige afval op te ruimen dat daar 22 jaar geleden is achtergebleven.
De Bhopal Groep voor Informatie en Actie, die de slachtoffers vertegenwoordigt, vindt dat het bedrijf moet betalen voor het opruimen van de duizenden tonnen levensgevaarlijke chemicaliën. Zeker tienduizend mensen kwamen om het leven en meer dan een half miljoen werden ziek nadat uit een bestrijdingsmiddelenfabriek van het inmiddels door Dow Chemical overgenomen Union Carbide op 3 december 1984 giftig methyl-isocyanaat was gelekt. Sindsdien voeren de overlevenden een strijd om het fabrieksterrein schoon te krijgen.

Een woordvoerder van Dow Chemical zei vrijdag dat het bedrijf de fabriek in Bhopal nooit in zijn bezit heeft gehad en nooit heeft beheerd, en daarom niet verantwoordelijk is voor de ramp. Hij adviseerde de overlevenden zich te wenden tot de regering van Madhya Pradesh, de Indiase deelstaat waar de fabriek staat. Volgens de overlevenden vervuilen de achtergebleven chemicaliën de grond en het grondwater en worden hun kinderen daar ziek van.
Nu in het nieuws