Zes doden bij overstromingen Midden-Europa

Print
Overstromingen in het noordwesten van Roemenië hebben vrijdag aan twee mensen het leven gekost. In Tsjechië zijn nu al vier doden gevallen.
Een 45-jarige man in de Roemeense plaats Tauti Madaraseni en een jongen in het district Suceava werden door het water meegesleurd en verdronken. In Tsjechië steeg het aantal doden door overstromingen donderdag tot vier, nadat twee mannen levenloos in hun auto waren aangetroffen bij Theresienstadt, zo'n tachtig kilometer ten noorden van de hoofdstad Praag.

Door zware regenval en smeltende sneeuw is het waterpeil van rivieren in Tsjechië, delen van Oostenrijk, Roemenië, Slowakije en Duitsland de afgelopen week sterk gestegen. In Roemenië gold vrijdag in negentien districten een overstromingswaarschuwing, zo meldde het ministerie van milieu en watermanagement.
In het berggebied Vatra Dornei, waar de rivier de Siret buiten zijn oevers trad en de ergste overstromingen in vijftig jaar veroorzaakte, weigerden boeren zich te laten evacueren. Een 12de-eeuwse citadel in de middeleeuwse stad Sighisoara in Transsylvanië liep onder water en stortte gedeeltelijk in. In de stad Bistrita-Nasaud, eveneens in Transsylvanië, liepen tweehonderd huizen onder water, in Cugir vijftig.
De rivier de Elbe brak vrijdagmorgen door een barrière van zandzakken bij de Tsjechische stad Usti nad Labem, vlak bij de Duitse grens. Zo'n 250 bewoners werden geëvacueerd. Het waterpeil van de Elbe was gedurende de nacht met een meter gestegen en bereikte de acht meter, twee meter boven het normale peil. In Veseli nad Luznici, honderd kilometer ten zuiden van Praag, voer de politie met patrouilleboten door de ondergelopen straten en hielp bij de evacuatie van zo'n tweehonderd mensen. Donderdag werden meer dan duizend bewoners van enkele Duitse steden bij de Tsjechische grens geëvacueerd.
Nu in het nieuws