Jaruzelski beschuldigd wegens invoeren krijgswet in Polen

Print
De vroegere sterke man van het communistische Polen, generaal Wojciech Jaruzelski (82), is vrijdag in beschuldiging gesteld omdat hij in 1981 de krijgswet invoerde tegen de onafhankelijke vakbond Solidariteit.
"Generaal Jaruzelski wordt beschuldigd van een 'communistisch misdrijf': het leiden van een onrechtmatige gewapende organisatie", verklaarde procureur Piatek van het instituut dat communistische en nazistische misdrijven onderzoekt.

Volgens de beschuldiging had Jaruzelski als toenmalig voorzitter van de staatsraad niet de bevoegdheid tot het uitvaardigen van de krijgswet. Jaruzelski heeft zich altijd verdedigd met te zeggen dat er een invasie van Sovjettroepen dreigde.
Jaruzelski werd eerder al veroordeeld voor de bloedige onderdrukking van een arbeidersopstand aan de Oostzeekust in 1970. Toen was hij minister van Defensie.

Wojciech Jaruzelski is een omstreden figuur in Polen. Een deel van de bevolking looft hem omdat hij een Russische invasie zou hebben voorkomen, anderen beweren dat hij de val van het communisme in Polen aanzienlijk heeft vertraagd.
Donderdag liet Jaruzelski zich nog opmerken door een ereteken terug te sturen naar president Lech Kaczynski. De decoratie wordt uitgereikt aan mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar Siberië zijn gedeporteerd, maar Jaruzelski voldeed niet aan de eisen. Volgens medewerkers van Kaczynski ging het om "een vergissing".
Nu in het nieuws