Marco van Basten wil Belgisch-Nederlandse competitie

Print
De Nederlandse bondscoach Marco van Basten is een fervent voorstander van een Belgisch-Nederlandse voetbalcompetitie. Dat heeft hij vrijdag gezegd in een interview met de Nederlandse krant nrc.next.
"We moeten voorkomen dat we de concurrentiestrijd met het buitenland niet op een gigantische manier verliezen", vertelt van Basten. "We dienen ons te verenigen. Volgens mij moeten Nederland en België samen een competitie opzetten. Dan kunnen we gezamenlijk een vuist maken naar het geweld van landen als Engeland, Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. Daar smijten ze met geld. De grote voetballanden zuigen ons leeg. In mijn periode als profvoetballer speelden vier, vijf Nederlandse spelers in het buitenland. Nu wel vijftig. Dat is niet goed", vervolgt Van Basten.
De Nederlandse bondscoach ziet een competitie met zestien clubs als ideaal. "Je zou met zestien clubs moeten beginnen. De beste clubs samenvoegen in één League. De Nederlandse competitie is beter dan die in België. Bovendien wonen hier meer mensen. Daar zou je een rekenmodel op los moeten laten. Dan kom je op tien Nederlandse en zes Belgische clubs. De Competitie der Lage Landen. Ik noem maar iets", klinkt het.
Het idee van een Belgisch-Nederlandse competitie is niet nieuw. In Nederland kwam PSV-icoon Harry van Raaij er al eerder mee op de proppen. "Het maakt niet uit van wie het idee uiteindelijk is. Het niveau moet omhoog. Bij ons én bij de Belgen", besluit Van Basten.
Nu in het nieuws