Arkprijs van het Vrije Woord voor prof. Marleen Temmerman

De 56ste Arkprijs van het Vrije Woord is vrijdagavond toegekend aan de Gentse hoogleraar en verloskundige Marleen Temmerman.

Belga

Het is voor de tweede keer op rij dat een vooraanstaande wetenschapper de prijs binnenhaalt. Vorig jaar was professor Christine Van Broeckhoven de laureate. De naam van Temmerman staat nu gegrift in de Ark, een kunstwerk dat bewaard wordt in het Antwerpse AMVC-Letterenhuis.

Marleen Temmerman is vooral bekend voor haar jarenlange inzet voor aidspatiënten in Kenia en haar niet aflatende aandacht voor tienermeisjes. Haar begrip voor en hulp bij ongewenste zwangerschappen beschrijft ze in haar boek 'Onrust in de Onderbuik'. Volgens de jury is Temmerman een rationele en onbaatzuchtige vrouw die werkt aan een betere en gelijke samenleving.

De Arkprijs van het Vrije Woord is een symbolische prijs die in 1951 in het leven werd geroepen door Herman Teirlinck en de redactie van het Nieuw Vlaams Tijdschrift om te verhinderen dat ideologische bekrompenheid de vrijheid van meningsuiting en denken zou inperken. Eerdere laureaten waren onder meer Hugo Claus, Ward Ruyselinck, Robbe De Hert en Paula d'Hondt.