Aprilvis gesignaleerd aan onze kust?

Print
De levende bultrug die morgen voor de Belgische kust zou zwemmen is waarschijnlijk een aprilgrap. Dat zeggen de Kustwacht en de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM).
BR> "Een bultrug kan in principe tijdelijk in onze Noordzee overleven", zegt Francis Kerckhofs van BMM. "Maar de kans dat zo'n uitzonderlijke gebeurtenis samenvalt met 1 april is vrijwel nihil." Kerckhofs vreest dat de toeristische sector van Nieuwpoort een stunt wil uithalen om zaterdag zoveel mogelijk mensen naar de kust te lokken.
Ook de Kustwacht is overtuigd dat het om een grap gaat. "Als er echt een walvis voor onze kust wordt gesignaleerd, moeten wij daarvan op de hoogte worden gebracht", zegt Eric Brouckaert van de Belgische Kustwacht. "Wij sturen dan een schip uit om het dier terug naar zee te begeleiden. Zo'n kolos vormt een gevaar voor de scheepvaart." Als er een walvis in de Noordzee opduikt, krijgt de Kustwacht bovendien tientallen telefoontjes van jachten en plezierboten. Ook dat is vrijdag niet gebeurd.

De Vlaamse Vereniging voor Watersport (VVW), die het bericht de wereld in stuurde, blijft bij hoog en bij laag volhouden dat het niet om een grap gaat. Volgens de VVW zagen opvarenden van een zeilschip uit de jachthaven van Nieuwpoort, komende van Dieppe (Frankrijk) vandaag een levende bultrug van zo'n 12 meter lang in het Kanaal .
Het feit dat hij levend was concludeerden ze omdat het dier zwierig met zijn staart sloeg en op regelmatige tijdstippen, een fontein van 6 meter omhoog spoot. Volgens de stromingen, zo zegt de VVW, zou het beest zich vanaf morgen voor onze kust moeten bevinden.
Het zou dan ook de eerste keer zijn, na lange periode van afwezigheid, dat de bultrug zich terug levend vertoont in onze wateren, maar een logisch gevolg, zegt de VVW, van de opwarming van de Noordzee en de stijgende vispopulatie in onze wateren.
Nu in het nieuws