Didier Pineau-Valencienne ontsnapt aan veroordeling

Print
De correctionele rechtbank van Brussel heeft vrijdag beslist geen veroordeling uit te spreken tegen de Franse industrieel Didier Pineau-Valencienne wegens verjaring van de feiten.
BR>
De rechter, Laurence Massart, heeft de gewezen grote baas van de industriegroep Schneider enkel schuldig verklaard.
De rechter weerhield enkel twee tenlasteleggingen, over schriftvervalsing en oplichting, tegenover Pineau-Valencienne. Ze werden gepleegd ten tijde van het openbaar overnamebod dat Schneider uitbracht op de Belgische filialen van de groep, Cofibel en Cofimines. De verdediging vond dat die feiten verjaard waren, maar die mening deelt de rechter dus niet.
Het openbaar ministerie had vier jaar celstraf met uitstel gevorderd voor Pineau-Valencienne en had de verbeurdverklaring gevraagd van ongeveer 150 miljoen euro. Maar ook daar ging de rechtbank niet op in: geen verbeurdverklaringen.
De rechter oordeelde dat de "vertraging" die het gerecht in zijn onderzoek opliep - het onderzoek duurde zo'n tien jaar -, niet de zestien beklaagden kon verweten worden.

Bij de start van het gerechtelijk onderzoek naar financieel gesjoemel bij de groep Schneider, in mei 1994, zat de Franse zakenman, toen ook nummer twee van de Franse werkgeversorganisatie, in België twaalf dagen in de gevangenis, hetgeen een politieke rel veroorzaakte tussen België en Frankrijk.
Nu in het nieuws