Waalse leerkrachten Nederlands krijgen taalbad in Gent

Print
Het talencentrum van de Gentse Universiteit (UCT) geeft tijdens de paasvakantie lessen Nederlands aan Waalse leerkrachten die aan de andere kant van de taalgrens Nederlands onderwijzen.
Blijkbaar is het niet zo goed gesteld met hun kennis van de taal. Daarom hebben minister-presidente Marie Arena van de Franse gemeenschapsregering en FOREM, de tegenhanger van de VDAB, geld uitgetrokken voor een taalbad in Gent.
"Wij zijn voorlopig de enige talenschool die voor dit programma ingeschakeld wordt", zegt cursusverantwoordelijke Els Verschuere van het UCT. Dertig leraars, voornamelijk uit het middelbaar onderwijs, verblijven van 2 tot 8 april in Gent. Ze logeren op hotel, volgen overdag les en krijgen ook rondleidingen in Gent.
"Als lesgevers in Wallonië iets vertellen over een stad in Vlaanderen, dan gaat het meestal over Brugge of Antwerpen. Blijkbaar wil men ook Gent opwaarderen aan de andere kant van de taalgrens en koos men daarom voor het Gentse Talencentrum", aldus Verschuere.
Het initiatief kadert in het Marshallplan waarmee Wallonië zijn economie nieuw leven wil inblazen. Er komt een cursus tijdens de Paasvakantie en een in juli. Wellicht zal het project daarna worden voortgezet.
Nu in het nieuws