OM vordert 18 maanden met uitstel voor directeur politieschool

Print
Het Openbaar Ministerie heeft vrijdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen achttien maanden cel met uitstel, 25.000 euro boete en een verbeurdverklaring van 11.130 euro aan vermogensvoordelen gevorderd tegen Eddy Den Hondt (61), de inmiddels gepensioneerde directeur van de Antwerpse politieschool. Hij wordt verdacht van schriftvervalsing, corruptie en verduistering.
Naast hem op de beklaagdenbank zat aannemer Etienne O. van het bedrijf PIT. Hij zou Den Hondt omgekocht hebben en eveneens schriftvervalsing hebben gepleegd. Het openbaar ministerie eiste voor de 57-jarige aannemer één jaar cel, waarvan de helft effectief, een boete van 125.000 euro en een beroepsverbod van tien jaar.

De feiten kwamen aan het licht tijdens het onderzoek naar stadsontvanger Roger Bekaert. Die zou voor gratis verbouwingswerken aan zijn woning een deal met aannemer Etienne O. gesloten hebben. Een huiszoeking bij de firma leverde documenten op waaruit bleek dat de aannemer ook privéwerken bij Eddy Den Hondt had uitgevoerd.
"Voor de werken aan zijn zwembad werd nooit een prijsofferte opgemaakt. De onderaannemers die de tegels en de verlichting plaatsten, factureerden niet aan Den Hondt, maar aan de nv PIT. Ze dienden tevens iedere verwijzing naar Den Hondt uit de facturen te weren en moesten vermelden dat het om werken aan de politieschool POTVA betrof", aldus procureur Hildegard Penne.
Volgens het openbaar ministerie is het dan ook duidelijk dat PIT het zwembad van de directeur gratis onder handen had genomen om in ruil allerlei verbouwingswerken aan de POTVA te mogen uitvoeren. Ook aan de toewijzing van die werken zat volgens de procureur een reukje.
De voormalige directeur van de politieschool moest zich niet alleen voor omkoping verantwoorden. De procureur is immers van mening dat Den Hondt ook sjoemelde met lesuren bij de politieschool en misbruik maakte van zijn dienstwagen en tankkaart.

Zijn advocaat pleitte dat Eddy Den Hondt hier en daar een kleine vergissing begaan had, maar beslist geen grove fouten had gemaakt. Hij vroeg dan ook de vrijspraak. De zaak wordt op 20 april voortgezet.
Nu in het nieuws